Ereveld Pandu

Na een muzikale inleiding door de Stafmuziek van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hield de legercommandant, generaal S.H. Spoor, een openingswoord.

 

7 Maart 1948 
Het was zes jaar geleden, dat de capitulatie van het voormalig Nederlands-Indië in de strijd tegen Japan had plaats gevonden.
Het laatste KNIL-bolwerk, de Tjiaterstelling ten noorden van Bandung, was na hevige strijd gevallen.
Het overmachtige japanse leger, gesteund door zijn luchtmacht, had onze militairen verdreven uit Subang-Kalidjati en tenslotte uit de Tjiaterstelling.
Honderden lieten hierbij het leven; officieren, kader en manschappen. Verspreid over het terrein en overwoekerd door tropische plantengroei lagen de graven en massagraven van Nederlandse soldaten.
Pas in 1947 kon een aanvang worden gemaakt met de opsporing, identificatie en herbegraving.
Inmiddels was hiervoor te Bandung een ereveld aangelegd dat op 7 maart 1948 werd ingewijd.

bron: www.rijskamp.com

Klik hier voor het volledige verhaal

Ereveld Pandu ligt in Bandung. Op dit ereveld rusten militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), die omkwamen in de strijd tegen de Japanners, maar ook vele burgers uit de interneringskampen in en rond Bandung. Ook in de onrustige tijd na de capitulatie van Japan in 1945 waren vele slachtoffers te betreuren, burgers zowel als militairen waaronder velen van de Koninklijke Landmacht. Zij waren als oorlogsvrijwilliger of als dienstplichtige uitgezonden om orde en rust te brengen.

Op het hoogste punt van het ereveld Pandu staat het vlaggenmonument met in de voet de namen van de plaatsen waar slag is geleverd. Rond dit monument bevinden zich gedenkplaten met de namen van de gesneuvelden van de Ciater- en Subangstellingen, de laatste verdedigingslinies voor Bandung. Tevens staan hier het KNIL-monument en de tombe voor de 'onbekende soldaat' en voor de 'onbekende burger'. Ereveld Pandu telt ruim 4.000 graven.

Adres:
Ereveld Pandu
Taman Makam Kehormatan Belanda
Jl. Pandu 32
Bandung 40173
INDONESIË

bron: www.ogs.nl

Klik hier voor de Informatiefolder