Reacties

Reactie plaatsen

Reacties

michael derooij
9 maanden geleden

Kan iemand mij een goede kaart/tekening tonen van de Ciater stelling (waar precies de kazematten waren, loopgraven, etc) ?

richard smith
3 jaar geleden

Ik geef mantelzorg aan een licht dementerende buurman.Hij heeft het steeds over zijn vader.Die was Nederlands soldaat bij het KNIL en is geexecuteerd bij de Tjiaterstelling.Volgens hem is zijn vader nooit meer gevonden.Hijzelf (4 jaar)ging met zijn moeder en broertje het kamp in.Ik ben opzoek naar info.Geen idee waar ik moet zoeken

Peter le Cocq d'Armandville
4 jaar geleden

Mijn opa Herman Frederik Vonck is als KNIL militair in de tjiaterpas krijgsgevangen gemaakt en op een boot gezet naar Birma om daar aan de spoorweg te werken.Onderweg daar naar toe zou hij ergens , waar het schip had aangelegd, aan dissenterie zijn overleden.Wie kan mij aan informatie helpen?

Maarten Kroes
3 jaar geleden

Het konvooi is getorpedeerd door een Amerikaanse onderzeeer, een schip is gezonken, rest van konvooi is gevlucht en hebben zich een week bij Pinang verscholen tot het veilig was. H.F.Vonck zat op de Tacoma Maru en is in het gevangenishospitaal van Rangoon (Birma) overleden aan dissentrie.

Sandra McWilliams
5 jaar geleden

Thank you for this information. My uncle was among those who died at Tijater stelling at age 18.

Sietse de Boer
7 jaar geleden

beste Peter,
Ik zie onder aan bladzijden een link staan naar de HBO kennisbank voor soms de volledige tekst. Echter de link naar de HBO kennisbank werkt niet.
heb jij voor mij de juiste link.
Dank
Sietse de Boer

Ereschuld onderscheidingen
7 jaar geleden

Bent u zoon of dochter, kleinzoon of kleindochter van een militair die tijdens deze strijd is omgekomen. Dan wil ik graag met u kijken of uw voorvader nog recht zou hebben op een postume militaire onderscheiding. U kunt mij bereiken op info@ereschuldonderscheidingen.nl

Nathalie Donk
2 jaar geleden

Uw bericht is van 5 jaar geleden.
Maar is dit nog steeds mogelijk?
Het betreft mijn opa.

peter bernard
8 jaar geleden

Beste Peter,

Ik ben op zoek naar informatie over mijn opa August Bernard
die gesneuveld is bij de slag om de Tjiaterstelling.
Van wat ik heb horen zeggen was het de enige sergeant die daar was.Hij ligt op het ereveld als onbekende sergeant begraven.
Misschien heeft u nog connecties die hem toen gekend hebben.

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet.

Peter Bernard

R.D. Hartman Kok
8 jaar geleden

Thank you for this article. My Uncle Geert Hartman Kok Mlt.Sld Ekl.Inf V, died at Tjiaerstelling and is buried at Pandu. My hope is that he was killed in battle and not murdered. Any further information would be most welcome.

A.J. Visscher
8 jaar geleden

Mijn oom, Gerrit Visscher, zat bij 1-Inf V te Semarang en heeft ook gevochten bij Tjiater. Over zijn loopbaan, incl. de gevechten bij Tjiater, heb ik een artikel geschreven dat eind 2015 verscheen in het blad van de Historische Vereniging Hasselt. Het is door mij ook op internet gezet: www.krijgsgevangeneinbirma.nl. In de verslagen van o.a. Faber, Schouten en Meeuwissen worden namen van militairen genoemd; helaas niet die van Gerrit Visscher. Mijn vraag aan deze site is of de naam bekend is en of er documenten zijn waarop zijn naam voorkomt zoals namenlijsten, sectie-indelingen of anderszins.

Jarno Boer
8 jaar geleden

Beste mensen, mijn opa Cor Boer heeft gevochten op de Tjiater stelling. Ik heb bij het NIMH een gevechtsverslag gevonden waarin zijn naam genoemd wordt bij de juiste eenheid. Nu ben ik bezig om een boek samen te stellen omtrent alles wat hij mee gemaakt heeft. Mocht iemand hulp nodig hebben met zoeken dan help ik deze graag. Groetjes, Jarno Boer

Frank van der Salm
3 jaar geleden

Hr. Boer, Jarno

Mijn vader, Jan Hendrik van der Salm, sergeant, geb. 7 mei 1913 is bij de Tjiaterpas krijgsgevangen gemaakt. Mijn vader heeft de rest van de oorlog aan de Birma Spoorweg gewerkt.
Wij weten niet wat hij bij de slag om de Tjiaterpas heeft meegemaakt. Wellicht heeft u voor ons wat aanknopingspunten om dit verder uit te zoeken.

Met vriendelijke groet.
Frank van der Salm

C.L. Brantz
9 jaar geleden

Max de Veer, het verhaal van de sergeant die bij uw vader diende, interesseert mij. Ik probeer de ervaringen van mijn vader uit die periode in kaart te brengen.

anton
9 jaar geleden

i need any information about the Tjiater stelling because i'll make the recontructie for that fort.the blueprint really helpful.thank you.Gbu.

Rob Smit
9 jaar geleden

Please,,Is there still someone who can tell something about the young soldier, philip-jacob-roeland-landouw, who was executed (06-03-1942) by the Japanese soldiers at Tjiaterstelling.

Max de Veer
10 jaar geleden

Geachte Peter,
Ik bezit een artikel uit het Indische tijdschrift Tong-Tong van 1 febr. 1974, dat gaat over de strijd bij de Tjiaterstelling in 1942. Mijn oom kolonel W. J. de Veer voerde daar het commando. Het verhaal is opgeschreven door zijn sergeant. Interesse? Misschien interessant om op te nemen op deze site.

sanev
10 jaar geleden

hoi ik vind deze web leuk

Frans J.P. Kiesel
11 jaar geleden

Geachte Peter,
Ik heb uw vader gekend. In het jaar 1943 kwam ik als 16-jarige geïnterneerde terecht in het interneringskamp LOG te Bandoeng. Uw vader was in dat burgerinterneringskamp terecht gekomen doordat hij vanwege zijn verwondingen in een ziekenhuisw was verpleegd. Daar ging hij om met ene Frans Roolant een KNIL-sergeant die zich aan krijgsgevangenschap had onttrokken. Uw vader kreeg de gelegenheid om overgebracht te worden naar een krijgsgevangenenkamp. Hij koos daarvoor en liet een lang geschreven verslag van zijn belevenissen achter bij Roolant. Deze heeft het verslag eens in een kleine groep voorgelezen, waar ik bij aanwezig was. Ik hoop op een reactie uwerzijds.

n.a. van horn
11 jaar geleden

Goedemogen, is er bij jullie iets bekend over een fort of versterking bij Gunung Puteri, Lembang? Ik neem aan dat die deel uitmaakte van de Tjiaterstelling. Mijn vraag is of die bekend is en of jullie weten wanneer hij is gebouwd of ingericht. Groeten, Nico van Horn
PS Mooie, informatieve site trouwens!!!

Mariska
12 jaar geleden

Geachte Peter,

Graag zou ik wat meer informatie van u willen ontvangen over de slag om de Tjiater-pas. Mijn opa August Bernard is daar gesneuveld tijdens het vuurgevecht mogelijk door een granaatscherf. Misschien heeft u hier ook meer informatie over. Er is maar heel weinig bekend.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Mariska

Sietse de Boer
12 jaar geleden

Peter, gaarne zou ik in contact met je willen komen. Ik ben al geruime tijd bezig om uit te zoeken voor mijn schoonmoeder wet er gebeurd is tijdens de gevechten rond de Tijaterstelling. Haar broer Gerard Richel is een van de geëxecuteerden geweest. Mogelijk heeft je vader hem gekend. Mvg Sietse de Boer

Patrycja Kolodziejczyk
13 jaar geleden

Indrukwekkend..
Op de middelbare school word weinig aandacht geschonken aan deze kant van de tweede wereld oorlog.
Door deze persoonlijke verhalen kun je een indruk krijgen wat een verschrikkingen de mensen hebben overleefd in Indië.
Wat een dappere en sterke man is je vader Peter!

charles
13 jaar geleden

Als je vader aan de River Kwai heeft gezwoegd en de familie in het kamp heeft gezeten en je daarna verwacht in een rustig vaarwater te komen en weer in een oorlog terechtkomt, denk je wel eens na.
We hebben huis en alles wat de familie had opgebouwd moeten verlaten en bijna niks kunnen meenemen en we kwamen berooid in ons moederland aan dat we nooit eerder hadden bezocht.
De militairen die in Nederlands Indie hebben gevochten deden het voor ons. De politiek en de Amerikanen beslisten echter anders. De militairen werden naderhand onterecht weggehoond. Ze deden echter hun plicht en voerden een opdracht uit. Politiek is smerig en onbetrouwbaar. De Indonesiers vochten voor hun vrijheid ook daar is niks mee, maar zijn ze nu verder gekomen dan als het gefaseerd was gebeurd ?. Je weet het niet. Dit Indische boek is voor mij uit. We zitten nu in de Nederlandse uitgave.
charles

Camille AJanssen
13 jaar geleden

Ik zoek wat hulp voor het vergaren van informatie.
Het betreft Bert Janssen gebr. te Cuijk waarschijnlijk in 1920. Is vertrokken naar Indie en daar gesneuveld zo rond 1942. Waarschijnlijk in de Tjiaterstelling. Ik weet dat zijn ouders, mijn grootouders, een koninklijke onderscheiding aan de muur hadden hangen. Deze had zeker te maken had met z'n dienst in het leger. Op welke wijze kan ik informatie krijgen over mijn oom. Is er een register waar ik terecht kan voor informatie? Graag een reactie .. met vriendelijke groet Camille A Janssen

Jason Alex Ramada
13 jaar geleden

Dat heb je goed gedaan Peter.
De oorlog in het Vere Oosten was vreselijk. Zelfs de veteranen die in Europe vochten zullen de verschrikking in het verre oosten niet herkennen. De Japanners van toen waren wreder dan de Duiters van Toen.

jason

Paul Groeneveld
13 jaar geleden

Bedankt voor de link webmaster! Ik heb met veel interesse de verschillende verhalen doorgelezen. Doordat het onderwijs vroeger weinig aandacht schonk aan ons Indische verleden is deze periode in onze geschiedenis altijd zwaar onderbelicht gebleven. Daarom waardeer ik dit soort websites enorm. Helemaal bijzonder is dat je vader het allemaal heeft overleeft en nog jaarlijks op vakantie gaat naar Zuidoost-Azië, wat een geweldige kerel!

Succes met de website en het verspreiden van dit verhaal.

Paul

Teun Heijstek
13 jaar geleden

Laat ik de eerste zijn met een reactie. Omdat ik nu zeer druk bezig ben met het aanleggen van het 2e Fotogedenkalbum, zie www.wereldoorlog2.com, zal ik je site nog eens rustig lezen.
Elke publicatie over WO II Zuidoost Azië is welkom.
Succes en met vriendelijke groet Teun Heijstek.

Maak jouw eigen website met JouwWeb